Svensk 80-talsmusik

Att prata om svensk 80-talsmusik utan att nämna Carola vore för mig som att duscha med kläderna på. År 1983 slog hon igenom då hon vann Melodifestivalen med låten Främling, och albumet som såldes i över en miljon exemplar är det mest sålda albumet i Sverige någonsin. Jag var då åtta år gammal och tyckte att hon var det coolaste som någonsin satt sin fot på denna jord. Jag mimade i hårborstar och spelade Främling, Mickey och Tommy tycker om mig på högsta volym.

Carolas karriär fortsatte sedan under 90-talet med klassiska låtar som Fångad av en stormvind och Mitt i ett äventyr, och även dessa är tidlösa för mig. Jag tycker visserligen att hon borde ha slutat när hon enligt mig var på topp, och den musik hon har gjort som vuxen tilltalar mig inte alls, men det hon gjorde på 80-talet och en bit in på 90-talet är en stor del av min uppväxt och den jag är idag.

Gyllene Tider måste också nämnas när man pratar om svenskt 80-tal. Låtar som Flickorna på TV 2, Ska vi älska, När vi två blir en, Sommartider och Flickan i en Cole Porter-sång är i allra högsta grad musik som än idag är en stor del av svensk sommar. Dessutom får vi inte glömma Lili & Susie, Freestyle, Ebba Grön, Imperiet, Tomas Ledin, Ulf Lundell, Di Leva, Björn Skifs, Niklas Strömstedt, Lena Philipsson med flera. Det finns hur mycket som helst att hämta ur svensk 80-talsmusik, och den är lika bra nu som den var då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *